L’Estany és un dels deu municipis que conformen la comarca natural del Moianès. També en formen part Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d’Oló. Tots ells participen en el projecte “Ecomuseu del Moianès”, una iniciativa que té com a objectiu posar en valor el patrimoni preindustrial existent i convertir-lo en dinamitzador del territori.
El ventall d’elements del paisatge físic i humà de la societat preindustrial que configuren l’Ecomuseu del Moianès es poden agrupar en cinc grans àrees temàtiques que ens ajudaran a conèixer les formes de viure, les formes de treballar, les formes d’alimentar-se, les formes d’aprofitar els recursos naturals i les formes de comunicar-se i relacionar-se fins ben entrat el segle XX.
Deixa’t emportar pels paisatges, la història, el patrimoni preindustrial, la gastronomia i la serenitat del Moianès. De nord a sud i d’est a oest gaudiràs de totes les propostes que t’ofereix cadascun dels pobles que en formen part. Gaudeix al Moianès!
Formes de viure
Els masos, les cases de poble, les cases obreres, i les construccions auxiliars ens ofereixen un ampli repertori de formes i models constructius, vinculats a usos i distribucions diversos dels espais habitats.
Mas Grau
Carrer dels Monjos
Carrer dels Monjos 1950
Carrer dels Caputxins
Mas Esplugues. Castellcir
Carrer de poble. Granera
Poble. Sant Quirze Safaja
Poble. Santa Maria d’Oló
Formes de treballar
Inicialment, la transformació del paisatge rural va anar lligada al treball als camps de conreu, fins al segle XVIII, quan s’inicià un procés complementari d’industrialització amb la implantació de diverses fàbriques.
Era d’en Troà. 1920
Mur de pedra seca
Molí dels Frares. 1946
Fàbrica de dalt. 1910
Rentador de llana. Castellterçol
Barraca de vinya. Monistrol de Calders
Barraca de vinya. Calders
Colònia industrial Jorba. Calders
Formes d’alimentar-se
El model gastronòmic preindustrial es basava en força ingredients d’origen vegetal o animal, alguns d’ells transformats (en molins, forns, destil·leries...) a partir de diversos sistemes d’elaboració, conservació i comercialització.
Conreu a la Carrera
Conreu a la Crosa
Ramat de cabres
Ramat de vaques
Molí d'en Brotons. Castellcir
Molí d'en Brotons. Castellcir. Aprox. 1980
Forn del Mas Esplugues. Castellcir
Pots de conserves. Castellterçol
Formes d’aprofitar els recursos naturals
La natura ofereix una gran diversitat de recursos: des del bosc (plantes, fruits, reïnes, llenya, carbó...) fins a la terra (conreus, forns de rajola...), la pedra (pedreres per a la construcció, forns de calç, guix o vidre...) o l’aigua (recs, pous, poues de gel...).
Font d’Auró
Font de la Sala
Font Grossa
Font dels Bous
Poua de la Ginebreda. Castellterçol
Forns de calç. Calders
Font de les Tàpies. Calders
Poua de la Vinyota. Castellterçol
Formes de comunicar-se i relacionar-se
Les xarxes de camins, els mitjans de comunicació i informació, les relacions socials (els usos i costums), les creences religioses o les formes i els espais de lleure també han estat elements que han contribuït a modelar el paisatge.
Camí Ramader
Camí de Vic
Fira de l’Estany
Carretera de Moià
Camí Ral. Moià
Hostal de Can Xarina. Collsuspina
Pont de les Graus. Moià
Pont d’Esplugues. Castellcir