Raval del Prat
Descripció de l'element
Carrer situat al veïnat del Prat i format per cal Cases, cal Gomís, ca la Pubilla, cal Sidro i cal Petó.
Es tracta d’un petit carreró sense sortida, orientat E-O, format per vàries cases entre mitgeres construïdes amb murs de paredat, de planta baixa i un pis, amb teulada a doble vessant i carener paral·lel a la façana principal. Originàriament les façanes comptaven amb revestiments de morter de calç, actualment desapareguts.
Les façanes principals estan encarades a migdia i consten de set portalades emmarcades amb muntants i llindes de pedra. Excepte en el cas de dues portalades –que tenen la llinda formada per un sol bloc de pedra però en forma d’arc rebaixat-, la resta són de llinda plana.
Les finestres són de llinda plana, emmarcades amb pedra tallada, força simples, tot i que algunes presenten boniques motllures. Els ampits són simples.
Localització
8790
Carretera C-59, km 45
X: 41,857192
Y: 2,1122815
Descripció històrica
Es creu que aquestes cases havien estat un hostalatge que l’abadia de Santa Maria de l’Estany mantenia per a allotjar els pelegrins que pujaven a visitar la Mare de Déu, i que més tard els frares Caputxins de Manresa, quan feien la recapta pel terme, hi dipositaven les col·lectes, i per això el poble gaudia dels béns espirituals que l’orde dels caputxins concedia als seus benefactors. [Codina, 1932] Cal considerar que l’orde dels frares caputxins s’instal·là a Manresa l’any 1582 i fou expulsada durant l’amortització de 1835, retornant a Manresa l’any 1883.
A la llinda de la casa central, hi figura la inscripció “VALENTÍ CHODINA ...”. amb la data que no es pot llegir perquè s’ha escrostonat la pedra, però que molt possiblement correspongui al voltant de segle XVIII o XIX, atenent al tipus constructiu dels elements.
Trobem documentat el raval dels Caputxins a la Geografia General de Catalunya de l’any 1908:
“Estany. Poble que, ab lo caseriu dels Caputxins, reuneix 131 cases ab 440 habitants de fet y 452 de dret (...).”
[Carreras-Gomis, 1908, pàg.243-245]
Bibliografia
- AADD. Aproximació a la toponímia del Moianès, Rafael Dalmau Editors, Barcelona 2009.
- CODINA, Joan. Monestir de Santa Maria de l'Estany. Història documentada amb 50 gravats, amb un resumen en castellà, francès i anglès, 2n edició 1932 (edició facsímil del 1993).
- COSTA, Enric. Inventari de recursos turístics del Moianès, Inèdit, Moià, 2003.
- PLADEVALL, Antoni -VIGUÉ, Jordi. El monestir romànic de Santa Maria de l'Estany, Artestudi, Barcelona, 1978.
- POU, Aureli - VINYETA, Ramon. L'Estany. Guia turística, Editorial Montblanc-Martín, Barcelona. 1974.
- RODRÍGUEZ, J.L. “El molí del Grau de l'Estany”, a La Tosca, núm. 480-481 (pàg. 24-25), Moià, 1991.
- TRESSERRA, Josep. Ressenya histórica del monestir i claustre de l'Estany, Impremta Anglada, Vic, 1920